Kezdetek Dr. Harnos Imrével

harnos.jpg
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: pinterest

 

harnos.jpgAz Igaz Zen Bu Kan Kempo Harcos Alapelvei

Dr. Harnos Imre, Hanshi: Az Igaz Zen Bu Kan Kempo Harcos Alapelvei
írtavadocgabi-csütörtök 17 június 2004

1. Önfegyelem: Az egyik legfőbb alapkövetelmény, mely képesség nélkül semmit sem ér egy Harcos.

2. Igazságosság: Mindig helyes és igazságos ítélkezés a döntésekben. A Harcosnak mindig az igazságot kell választania, azaz nem azt nézi, hogy kinek van igaza, hanem azt hogy mi az Igazság.

3. Bátorság: A bátorság egy erény, de csak az igazságosság érdekében. Pusztán csak hamis büszkeségből vakmerőnek lenni, vagy sérülést szerezni butaságra vall.
Az „Igazi Bátorság” az, ha mindvégig igazul éled az életed és majd, csak akkor halsz meg, ha annak jött el az ideje.

4. Jószándék: A Harcos Lélek legfőbb alkotói a mások iránti szeretet, megértés és könyörületesség, ettől válik a Harcos nemes lelkűvé.
A jószándék tartja vissza a Harcost attól, hogy egy „gyilkoló gép”-pé váljon.

5. Becsület: A becsületesség könnyen átcsaphat hamis büszkeséggé, hamis büszkeségből fakadó cselekvéssé. Egy Igaz Harcos nem eshet ebbe a hibába.

6. Hűség: A Harcos a hűségnek csupán az önzetlen lovagi becsület szempontjából tulajdonít jelentőséget.

7. Udvariasság: A Harcos ügyel az előzékenységre és a jómódorra! Mindig megadja azt az udvariasságot másoknak, amit viszont szeretne kapni másoktól.

8. Tisztesség: A tisztesség a Harcos tisztelettel ötvöződő bátorságából fakad.
Mindannyiunknak van egy kialakult elképzelése a fent felsorolt elvekről, de nézünk mélyen magunkba és tegyük fel a kérdést: Mikor tartottuk magunkara nézve kötelezőnek akár csak egyik elvet is utoljára?
Ha a KEMPO jelent valamit is a társaságunknak, akkor mindannyiunknak állandóan törekednünk kell arra, hogy elsajátítsuk és erősítsük meg azokat az alapelveket, amelyek hiányoztak személyiségünkből.
A fenti alapelvek, az emberi természet helyes gyakorlása mellett kimondhatjuk, hogy a Harcosok Igaz Újta létezik.
Mindannyiotoknak küzdeni kell azért hogy a fenti nyolc alapelvet, minden tanítványunk magáénak érezze a KEMPO stílusban. Így elérhetjük a becsületes, és igaz szemléletmódot minden Kempokánál már a KEMPO tanulás kezdeti stádiumában.
Tanuld meg jól a Harcos Alapelveinek mélyebb értelmét, mert a sorok között ott rejtőzik a megvilágosodás.

(Dr. Harnos Imre, Hanshi 1967-ben keletkezett angol nyelvű írása nyomán fordította: Dósa Pál és Papp Valér. Budapest, 2004. május.)