Exkluzív interjú Soke Dr. Harnos Imrével (10. dan), a Zen Bu Kan Kempo stílusalapítójával

img_1814
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: pinterest

img_1814

Két év után újfent hazalátogatott Soke Dr. Harnos Imre (10. dan), a Zen Bu Kan Kempo stílusalapító nagymestere. Az Ausztráliában élő legendás sportemberrel a IX. Csákvár Kupán beszélgetett Pecsuvácz Péter, a Magyar Zen Bu Kan Kempo Sportszervezet sajtófőnöke.

PP: Először is az érdekelne, milyen az egészségi állapotod, és milyen érzés újra itthon lenni?

HI: Amikor hazajövök Magyarországra, mindig jól vagyok. Már a finom ételekért is érdemes visszatérni. Úgy érzem, hiába élek Ausztráliában, a magyarságtudatom sok itthon élőnél is erősebb. Bármerre járok a világban, mindenhol magyarként és nem ausztrálként mutatnak be. Büszke vagyok arra, hogy magyarnak születtem!

PP: Hogy van a családod? Többen közülük most is elkísértek…
HI: Mindkét lányom, Anikó és Marika is itt van velem. Nagyon jó a viszonyom velük, és felemelő érzés számomra, hogy mindketten komoly sikereket értek el a Zen Bu Kan Kempo-ban. Anikó 7., míg Marika 5. danos. Igazi kempós család vagyunk.

_mg_6541

PP: Két év után újra itthon, mi a program?
HI: Ami a versenynaptárat illeti, először itt, a Csákvár Kupán találkozok az ország legtehetségesebb kempo növendékeivel. Ezt követően a Felsőtárkányban tartandó danvizsgán veszek részt, ahol többek közt a sportszervezet elnöke, Renshi Papp Valér (4. dan), és alelnöke, Renshi Takács Attila (4.dan) valamint Renshi Palotás Ferenc (4. dan) és Dr. Nagy Máté (2. dan) vizsgázik egyel magasabb övfokozatra. Ők velem együtt Sama Hanshi Harnos Anikó (7. dan), Hanshi Lévai László (7. dan), és Kyoshi Durkó Zoltán (6.dan) előtt adnak számot tudásukról. Itt már a szellemi, spirituális képességek, illetve a tanítási módszerek elsajátítása kerül előtérbe. Ezt követően december elején lesz a XVI. Hanshi Kupa, azon még szintén részt veszek. Itt újfent módomban áll majd találkozni mindazokkal, akiket rég láttam. Ezen kívül bárkivel szívesen elbeszélgetek, aki szeretne megismerkedni velem.

PP: Ahogy az már szóba került, első állomásod a mostani Csákvár Kupa, ahol a tavalyi rekordszámú nevezést idén egy újabb rekord követte. A látottak alapján hogy tetszik a rendezvény?
HI: Imádom a gyerekeket, rendkívül örömteli látni, hogy nagyon sok gyerkőc érdeklődik a Zen Bu Kan Kempo iránt. Le a kalappal a gyerekek előtt! Amit én láttam, az arról tanúskodik, hogy valamennyien felkészültek, és komolyan veszik a Csákvár Kupát. Ez egyben a feketeövesek tudását is tükrözi, hiszen csak jó alapokkal, komoly tudással rendelkező edzők képesek minőségi oktatást biztosítani a gyerekeknek. Nagyon örülök neki, hogy személyesen is megismerhettem a csákvári polgármester asszonyt, Dr. Katonáné Venguszt Beatrixet, akin érződik, hogy fontosnak tartja a helyi kempo oktatást, és folyamatos támogatásáról biztosította a helyi egyesület vezetőit.

img_1828
PP: Miként látod, hova fejlődött, meddig jutott el a Zen Bu Kan Kempo az elmúlt ötven évben?
HI: A hatvanas években szerettem volna egy könyvet írni, és elmentem egy kiadóhoz a részletekről egyeztetni. Sajnálatos módon negatív hozzáállást kaptam a kiadó részéről, ahol közölték velem, hogy a Zen Bu Kan Kempo-t soha nem leszek képes elterjeszteni és elfogadtatni Magyarországon. Most büszkén meghívnám akár ide, a Csákvár Kupára, vagy akár a jövő heti danvizsgára ezt az illetőt, hogy lássa, milyen csodálatos utat járt be az elmúlt ötvenöt évben a Zen Bu Kan Kempo. Számos nagy tudású feketeöves mesterrel rendelkezünk jelenleg, tudtommal az idei Eger Kupán is rekordszámú nevezés volt, az utánpótlás terén pedig folyamatosan bővülünk, amit a Csákvár Kupa újabb rekordja is mutat.

PP: Napjainkban több kempo stílust is oktatnak hazánkban, amelyek alapjai egytől egyig tőled erednek. Mi a véleményed az egyéb kempo irányzatokról, és hogyan lehetne összefoglalni, miben különböznek a Zen Bu Kan Kempo-tól?
HI: Te, mint diák, meg tanultál számolni egytől tízig. Ha csak egytől négyig tanultad volna meg a számokat, akkor a tudásod hiányos lenne, és így továbbadni sem lennél képes az iskolában elsajátítottakat. Így van ez a kempo esetében is. Többen más utat választottak, különböző stílusokat hoztak létre. De jelenleg kizárólag a Magyar Zen Bu Kan Kempo Sportszervezet által tanított kempo az, ami átfogó, teljes körű ismeretet biztosít a kempokák számára. Többen csak egy bizonyos ideig haladtak a mi általunk kitaposott ösvényen, aztán úgy gondolták, kiválnak tőlünk. Fontos ismét hangsúlyozni, hogy a rajtunk kívülálló stílusok csak részleges tudást birtokolnak és tanítanak a Zen Bu Kan Kempo-ból.

img_1935

PP: Tudom rólad, hogy szeretsz mesélni, szívesen beszélsz tanulságos sztorikról. Mesélnél nekem egy rövid sztorit?
HI: Egyszer bejött hozzám edzésre egy nagydarab ember. Azt kérte, hogy tanítsam meg neki a leghatékonyabb kempo technikát. Azt mondtam neki, hogy megtanítom, de csak egy feltétellel. Ez nem volt más, mint az, hogy ha megtanítom neki, akkor onnantól fogva minden nap alkalmaznia kell az élete során. Ő megígérte, hogy így fog tenni, én meg azt mondtam neki, hogy feküdjön le a földre. Lefeküdt és felvett egy védekező állást. Erre én a kezemet nyújtottam felé, megkértem, hogy fogja meg, s felemeltem a földről. Majd ezt mondtam: ez a leghatékonyabb technikája a kempónak. Nem a puszta verekedés a Zen Bu Kan Kempo lényege, hanem az, hogy felemeljük a tanítványokat, azaz a testi, a lelki és a szellemi harmóniát megteremtsük magunkban, és folyamatosan egyre magasabb szintre emeljük. Aki nem alkalmazza ezt a technikát, hogy felemelje a másikat, az igazából lenyomja, visszahúzza embertársát. Egy ilyen jellemű személyből sosem lehet jó kempós.

PP: Zárszóként visszatérve a bő három hetes programodhoz, kikkel tervezed, hogy találkozol ez idő alatt, és mely klubokba szeretnél ellátogatni?
HI: Természetesen meglátogatom a vérszerinti rokonaimat is, de számomra a kempósok jelentik az igazi családot. Közöttük otthon érzem magam. Valamennyien olyanok számomra, mintha a lányaim és fiaim lennének. Olyan, mintha én lennék a fa, melynek vannak ágai – a danosok -, a termést, a gyümölcsöket pedig a tanítványaink testesítenék meg. Azon rendezvényeken, melyeken részt veszek ebben a három hétben, lesz szerencsém szinte valamennyi klub képviselőivel személyesen találkozni és beszélgetni.