kempo_magyar.jpg
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: pinterest

1966
kempo_magyar.jpgDecember eleje volt, a pincébol kinézve csak a fehér havat lehetett látni, amit az ablak elé hordta a szél. A fehérség a tisztaság! Örömmel néztük a koszos sötét pincébol! A srácok, akik azért jöttek el hozzám, hogy megtanuljanak verekedni, pár hónap múltán, az addig számukra ismeretlen és nem látott dolgok elsajátítása után, hihetetlen nagy változáson mentek keresztül. Ma már nem akarták minden áron megverni azokat, akik kötekedtek velük, hanem átfogni a kötekedo vállát és szembenézve vele?
Ott a poros pókhálós pincében megváltoztak a srácok, de velük együtt én is. Az az óriási különbség, hogy végre otthon, magyarul magyaroknak adhattam át azt a tudást, amit külföldön volt szerencsém megtanulni, és hazahozva igazi magyar módszerrel, nemcsak erovel, hanem szívvel-lélekkel tudtam átadni, amit mindannyian megértünk, hiszen magyar srácok vagyunk .

A srácok, akikkel hosszú hónapok után, hihetetlen nagy bunyókat vágtunk le a pincében, – sajnos a nevük már csak homályosan maradt meg emlékeimben – mind elhagyta Magyarországot, és külföldön telepedett le.
Április másodikán kitessékeltek feleségemmel együtt, mivel nem lett volna szabad ilyen nyugatias dolgokat tanítanom a magyar fiataloknak…. Két évvel késobb újból visszajöttem és azokból, akik megmaradtak, ismét csináltam egy kis csoportot, és ismét elkezdtük az edzéseket, de már kint a ligetben, kora hajnalban, vagy késo este, hogy ne nagyon lássanak minket. Ismét behívtak a külföldieket ellenorzo hivatalba, és a tudtomra adták, hogy a tevékenységem nem kívánatos, ezért azonnal fejezzem be a KEMPO oktatást Budapesten. Ennek ellenére, a kora reggeli és késo esti edzések nem szuntek meg kint a ligetben. Késobb megint nyomatékosan megkértek, hogy távozzak az országból, és ne neveljek több disszidenst.

1976!
Dönto év volt, hiszen húsz évvel a forradalom után, ismét huzamosabb idot töltöttem otthon. Most már egy csapat volt, aki várt, egy iskola kis tornatermében. Egyik téli késo délután, amint befordultam a sarkon nagyobbacska tömeget láttam állni az iskola elott. Amint elmentem mellettük összesúgtak “Itt jön, megjött”, majd belépve a tornaterembe, annyian voltak, hogy nem lehetett megmozdulni. Sajnos, a már bennlévok felét ki kellett küldeni, hogy rendesen elférjünk, és dolgozni tudjunk. Aznap este 6-8-ig , megtörtént az elso hivatalos tornatermi edzés! Az edzés alatt, ki-kinézve a pinceablakon láttam az arcokat a hóesésben, ahogy a koszos ablakon néznek befelé, és csak figyelnek, figyelnek. “Mester, még egyet, még egyet!” – hangzott a kérés, És ez így ment reggel 4-ig, mikorra elfogyott kint a sok fázós gyerek, a hó meg csak esett szakadatlanul! A KEMPO ment elore a sok új tanítvánnyal.
Azok, akik már, komolyan dolgoztak, most már várták a következo évet, hogy ismét jöjjek, és tovább bovítsem a tudásukat. Szüleim nem igen értették, hogy a fiuk többet van otthon a KEMPO miatt, mint miattuk.

1981
Ebben az évben igén sokat, nyolc hónapot voltam otthon, ez alatt tanítottam a srácokat, akiknek most már volt egy vezetojük, Szegedi János Tamás.
Tamás Judós volt, aki emellett karatézott is, és elvállalta a karate tanítását is. Ezáltal a klubbon keresztül, beindult hivatalosan is a munka.
Úgyszintén itt szeretném megköszönni régi JUDO mesteremnek, Dr. Galla Ferencnek, hogy lehetoséget adott az olyan küzdosportok elindulásának, mint a karate. Ekkor már, több stílus is muködött, de én most csak a KEMPO-ról írok.
Tamással éjjeleken át beszélgettem, tanítottam és átadtam neki mindent, amit csak lehetett, mindent leírt, lépésrol-lépésre. Nagyon sokat köszönhet neki a jövo generációja. 1982-ben Tamás Angliába szökött, majd onnan áthoztam Ausztráliába. Itt még sokáig dolgozott velem, de az évek…
Tamás távozása után úgy nézett ki, hogy a KEMPO abba marad. 1984-be visszamenve a régi tornaterembe, már egy másik stílus edzései folytak, melynek vezetoje azt mondta, hogy a KEMPO-nak vége, megszunt. Megkerestem régi barátaimat, akik másféle stílusokat vezettek és ok is ugyan ezt mondták, hogy a KEMPO-nak vége. Órákat jártam a sötét hideg utcákon magamban gondolkozva, hogy hogyan történhetett meg mindez, ennyi munka, csak így kárba vesszen, így legyen vége…
Egy nap becsengettek és bejött Rudi! A Várszegi Rudi! Bemutatkozott és azt mondta. A KEMPO-nak bizony nincs vége, sot nagyon komolyan mennek a dolgok. Hárman közülük, indultak Full-ban és igen jó eredményeket értek el. Megtartottam az elso edzést. Ott volt a Várszegi Rudi, a Juhász Feri, meg a Szurkos Imre és én átadtam a formagyakorlatokat és egyéb technikákat. A következo évben, újra ott voltam közöttük és megcsináltuk az elso vizsgákat. Ekkor már, sok új tanítvány is volt közöttük, így Lévai László is, aki az elso kyu-ért vizsgázott. Várszegi Rudi lett a KEMPO hivatalos vezetoje, és abban az évben, az ausztrál és a magyar KEMPO-sok együtt szilvesztereztek Lajos forrásnál. Késobb, Juhász Ferenc lett a KEMPO választott vezetoje, o vitte tovább a KEMPO-t. Táborok, vizsgák szervezetten jöttek idoszakonként. Ezután, Lévai László lett a KEMPO megválasztott vezetoje, most már a Világtanács beleegyezésével. Különbözo hivatalos nemzetközi szervek is elismerték most már a Zen Bu Kan Kempo-t, mert szerte a világon minden kontinensen bizonyította, hogy érdemes felnézni rá! Lévai László renshi vezetése alatt igencsak virágzásnak indult KEMPO. Magyarországon versenyek tömkelege, helyi, nemzeti, nemzetközi versenyek szervezése, valamint nagyszámú versenyen való részvételünk bizonyítja eronket és fel készültségünket!
A Magyar Kempo Szövetség által rendezett versenyek, immár világszerte ismertek és elismertek, olyan nagymesterek elismerését kivívva, akik semmilyen stílussal szemben nincsenek elhívatva, éppen ezért ítéletük igazságos és oszinte. Ezek a nagymesterek min nagy elismeréssel beszélnek a magyar Kempo-sokról. Tiszta szívbol és örömmel mondhatom, hogy ez az elismerés csak rajtatok múlik és csak magatoknak köszönhetitek Legyetek büszkék arra, akik és amik vagytok! A gondolkozásotok legyen mindig nyitott, mindenkinek meg kell adni a lehetoséget a tanulásra és a bizonyításra! Meg kell adni a lehetoséget akkor is, ha sem úgy mozog, nem úgy rúg mint te, vagy máshogy gondolkodik, más a vallása, más a borszíne! Mindenkinek joga van megmutatni mire képes. Ne bíráskodj mások felett, ne legyél elfogult, mindenben keresd a jót, hidd el, meg fogod találni! ló érzés volt mikor Olaszországban, csak egy ausztrál fiú állt, mert egyedül volt az országból és ti felsorakoztatok mögé, hogy ne legyen egyedül!
EZ A KEMPO!
Mindegy, hogy hol vagy, ha egy kempo-s van a közeledben, nem vagy egyedül!
Gratulálod Nektek, azokhoz amit elértetek, ezeket csak Ti értétek el senki más, csak magatoknak köszönhetitek!

Dr. Harnos Imre HANSHI

A Zen Bu Kan Kempo Karate kialakulása Magyarországon

1966
Dr. Harnos Imre 10 év után először jön haza Magyarországra Ausztráliából és kezdi el a kempo tanítását. Az edzések titokban, poros pincékben zajlottak.

1967 április 2.
Dr. Harnos Imrét kiutasítják Magyarországról, mivel a Kempo oktatását állam ellenes cselekedetnek minősítik.

1969
Dr. Harnos újra Magyarországra jön és újraszervezi a megmaradt csapatot, majd végül a rendvédelmi hatóságok ismét távozásra szólítják fel. Az edzések kora reggel és esténként a szabadban, a Városligetben zajlottak.

1975 – 1976
Dr. Harnos viszonylag hosszabb időt töltött el Magyarországon, és ekkor már megvalósulhatott az első tornatermi edzés is. A Mélyépterv S. K. Sütő utcai edzőterme volt az a hely, ahol mindez lezajlott.

1981
Dr. Harnos 8 hónapot töltött Magyarországon és távozásakor öt embernek adományozott Instruktori (edzői) dan fokozatot: Dr. Szacsky Mihály, Koncz János, Dr. Borbély Attila, Bacsa János, Szegedi János Tamás. Mind az öten már más stílusban (karate, judo) tanult előképzettséggel jöttek és kezdtek el Kempo-t is tanulni. Ettől az évtől (Szegedi János Tamás vezetésével) mondható a ( Zen Bu Kan ) Kempo is meghonosítottnak Magyarországon. /Mgj. A Zen Bu Kan stílusmegjelölés csak 1993-tól kerül hivatalosan is használatba ill. Mo.-n 1995-től./

1982
Koncz János visszatér a korábbi stílusához és az All Style Karate képviselője lesz, Szegedi János Tamás pedig Angliába majd onnan Ausztráliába vándorol és telepszik le. Egy ideig Dr. Borbély Attila vezetésével él tovább a Kempo – akinél sokat tanult többek között Juhász Ferenc, valamint esetenként Várszegi Rudolf is – majd ő is korábbi sportága a judo felé fordul vissza.
A Kempo vezetése így a vezetők nélkül marad csapatból két emberre, Várszegi Rudolfra és Juhász Ferencre marad, akiknek az állhatatos munkájának köszönhetően további fejlődésnek indul a Kempo.
Ezen a nyáron Dombóváron, Várszegi Rudolf vezetésével megrendezésre került az első edzőtábor.

1984
Dr. Harnos Imre ismét hazalátogat és szinte csak a véletlennek köszönhetően, akad rá a teljesen új helyszíneken és új tanítványokkal működő Kemposok csapatára.

1985
Az első magyarországi Dan vizsga melyen Várszegi Rudolf és Juhász Ferenc tettek vizsgát Sho Dan fokozatra. A két frissen vizsgázott mester egyben a vizsgáztatási jogot is megkapta a nagymestertől így innentől kezdve a népszerűsödés és a fejlődés gyorsabb iramban történhetett.
Az 1982-ben alakult Magyar Karate Szövetség, All Style Szakbizottságán belül, 1985-ben bejegyezték a Kempo szakágat is Várszegi Rudolf vezetésével. A bejegyzéskor már 4-5 klub működött Magyarországon.

1987
Szurkos Imre tesz vizsgát Sho Dan fokozatra. Szurkos később a Jiu-Jitsuval kezd aktívabban foglalkozni és nem halad tovább a kempo útján.

1988 március.
Juhász Ferenc, Dr. Harnos segítségével Ausztráliába utazik, ahol Ni Dan fokozatra tesz vizsgát a nagymesternél, majd egy héttel később Canberraban az Ausztrál Ju-Jitsu Szervezet vizsgabizottsága előtt tett vizsgát Sho Dan fokozatra Ju- Jitsuból is. Ausztráliában tartózkodása alatt két szeminárium levezetésében is segédkezik Dr. Harnosnak.

1989
Lévai László tesz sikeres vizsgát Sho Dan fokozatra Dr. Harnos előtt Magyarországon, majd egy héttel később Ju-Jitsu-ból tesz Sho Dan vizsgát szintén Dr. Harnos előtt.

1990
A Magyarországon megrendezett Dan vizsgán a 7 fő (Kolozsvári Gyula, Gallai Ferenc, Partics Zoltán, Babcsák Attila, Durkó Zoltán, Buzás Gyula, Lovász Gábor) Sho Dan fokozatra vizsgázó mellett Ni Dan fokozatra Lévai László valamint San Dan fokozatra Juhász Ferenc vizsgázhatott Dr. Harnos nagymester előtt. Juhász Ferencet választják meg a Zen Bu Kan Kempo magyarországi vezetőjének.

1991
Várszegi Rudolf Ni Dan fokozatra vizsgázik. Dr. Harnos előtt.

1992
A Magyarországon megrendezett Dan vizsgán a 2 fő Sho Dan fokozatra vizsgázó -Weiszengruber János, Metzger Antal mellett Ni Dan fokozatra Durkó Zoltán, Buzás Gyula, Lovász Gábor valamint San Dan fokozatra Lévai László vizsgázhatott Dr. Harnos nagymester előtt. (Szabó Tamás egy motorbaleset következtében hunyt el a Sho Dan vizsgája előtt egy héttel.)

1993 december 1.
Dr. Harnos Imre a Kojosho Kempo Karate Shinkokai szervezettől megkapja a Kyoshi rangot amelyel nemzetközileg is elismerték az általa alapított Zen Bu Kan Kempo stílust

1994
14 új fekete övest avatnak mesterré a nyári Csopaki edzőtáborban, ebből 10fő felnőtt (Palotás Ferenc, Kittrich Zoltán, Babály Mária, Sas Péter, Koszta Szilvia, Horváth Zoltán, Kutrik Zoltán, Kornéli György, Király József, Takács Antal) és 4fő gyermek (Kiss Éva, Tartler Anita, Régi Dániel, Vértes Balázs) volt. Ni Dan fokozatra vizsgázik Metzger Antal és Weiszengrúber János, Durkó Zoltán San Dan fokozatra vizsgázik. Juhász Ferenc a Yon Dan fokozatot kapja meg Dr. Harnos Imrétől. Dr. Harnos ajánlásával a Kojosho szervezettől Renshi fokozatot kap Juhász Ferenc és Lévai László. Várszegi Rudolfnak köszönhetően a Budapesti Testnevelési Egyetemen elindul az alap és középfokú kempo szakedző képzés első évfolyama.

1995 március 27.
Lévai László által önálló független szervezetként bejegyzésre került a Magyar Zen Bu Kan Kempo Sportszervezet, amelyhez mindazon edzők csatlakozhattak és csatlakoztak is, akik a Dr. Harnos által mutatott úton akartak tovább haladni, tanulni. A Sportszervezet megválasztott elnöke Lévai László lett és alelnökei pedig Durkó Zoltán és Buzás Gyula. Ebben az évben először vesz részt Magyar kempo csapat, hivatalosan, nemzetközi harcművészeti versenyen a World Congress szervezet Ausztráliában megrendezett világkupáján.

1996
Lévai László, Durkó Zoltán, Buzás Gula, Kolozsvári Gyula, Metzger Antal, Kittrich Zoltán, Palotás Fernc kitartó munkájának eredményeként a Zen Bu Kan Kempo egy rohamosan bővülő stílussá vált és ebben az évben 11 fő (Papp Valér, Garamvölgyi Mihály, Voicsek Viktor, Kabina Balázs, Bakos Balázs, Garai Judit, Lajos Roland, Kovács András, Takács Attila, Vadóc Gábor, Márhoffer Norbert) tett sikeres vizsgát Sho Dan fokozatra Dr. Harnos előtt Kemencén a nyári edzőtáborban.
Ettől az évtől kezdődően rendszeressé válnak a korosztályonkénti Magyar Bajnokságok megrendezései, valamint ekkor kerül megrendezésre az első Hanshi Kupa is Tatabányán. Palotás Ferenc lesz a Sportszervezet főbírája és munkájának eredményeként egységes rendszerezett bírói munka alakul ki a versenyeken. A Sportszervezet létrehozza a Vizsgabiztosi tisztséget, amely tisztségre elsőként Papp Valért nevezik ki Vizsgabiztosnak Munkájának köszönhetően létrejön egy egységes vizsgáztatási szabályzat, kialakul a rendszeres tavaszi, nyári (edzőtábori), őszi vizsgáztatási rendszer. Ez évben egy 10 fős magyar csapat vesz részt a World Congress Egyesült Államokban megrendezett világkupáján.

1997
Egy újonnan alakult szervezet tagjaként (IGOR – International Grandmasters of Roundtable) a Magyar ZBK Kempo Sportszervezet nemzetközi világkupát rendez Tatabányán 12 ország részvételével, amely lebonyolításában már Bakos Balázs főbíró tevékenykedett. Általa jött létre az első írásos bírói szabályzat. Ebben az évben a sportszervezet taglétszáma eléri az 1000főt. Dr Harnos november 15-én a Kojosho szervezettől Hanshi rangot kap. Decemberben, Budapesten a KSI edzőtermében 3 fő (Hernádi Zoltán, Mészáros Péter, Szoboszlai Ferenc) tesz sikeres vizsgát Sho Dan fokozatra Dr. Harnos előtt.

1998
Az IGOR Olaszországban, Fiugiban megrendezett világkupáján 100fős Magyar csapat vesz részt.

1999
Dr Harnos megadja Lévai László részére a vizsgáztatási jogot San Dan fokozatig. Az ez évi Salgóbányi edzőtáborban 2 fő (Erdei Tamás, Lassányi Gábor) Sho Dan fokozatra és 8fő (Kabina Balázs, Bakos Balázs, Garamvölgyi Mihály, Takács Attila, Márhoffer Norbert, Vadóc Gábor, Papp Valér, Hernádi Zoltán) Ni dan fokozatra tesz sikeres vizsgát Lévai Renshi előtt. 10 fős magyar csapat vesz részt Franciaországban nyílt nemzetközi harcművészeti világkupán.

2000
Az ez évi IGOR világkupán egy 25fős magyar csapat vett részt az USA-ban. A versenyen Lévai László, Renshi részére gyémánt fokozatú életmű díjat (Diamond Life Achievement Awards) nyújtanak át az Egyesült Államokbeli World Christian Martial Arts Hall Of Fame szervezet, munkájának elismerése ként. Az ez évi V. Hanshi Kupán első alkalommal indul külföldi csapat is Harnos Marika vezetésével Ausztrália színeiben. Dr. Harnos ajánlásával Durkó Zoltán és Nagy H. István Renshi fokozatot kap a Kojosho-tól. Lévai László, Renshi előtt a salgóbányai nyári edzőtáborban sikeres vizsgát tettek Sho Dan fokozatra Lévai Balázs, Nagy H. István, Sayka Róbert, Márhoffer Márton, Ni Dan fokozatra Mészáros Péter, Szoboszlai Ferenc, valamint San Dan fokozatra Palotás Ferenc.

2001. Október
5 fős Magyar Zen Bu Kan Kempo csapat (Hernádi Zoltán, Mészáros Péter, Vadóc Gábor, Józsa Csongor, Józsa Botond) vesz részt sikeresen Írországban (Dublin) az American Kenpo Karate System által, 23 ország részvételével meghirdetett Európa Bajnokságon.

2001
A Sportszervezet egy éve betöltetlen Főbírói posztját Márhoffer Norbert vállalja el. A Sportszervezet színeiben hivatalosan első ízben vesz részt külföldön full-contact bajnokságon magyar versenyző mégpedig a Németországban, Ulmban megrendezett Nemzetközi Nyílt Kousu Kupán. Dr Harnos előtt Sho Dan fokozatra tesz sikeres vizsgát 5fő (Mácsik Attila, Gáncs Ferenc, Nagy Roland, Benák Balázs, Vincze Gábor). A Sportszervezet közgyűlése Papp Valért és Kabina Balázst választja meg a szervezet alelnökeinek. A Sportszervezet vizsgabiztosa Hernádi Zoltán lesz.

2002
A Sportszervezet alelnöki posztján Kabinát, Nagy H. István váltja fel, majd lemondása után Takács Attila tölti be a tisztséget. A Lengyelországi Seitedo Karate szövetség nyílt full-contact bajnokságán sikeresen vesz részt a magyar csapat Bielsko Bialaban. Első alkalommal Tar József személyében indul a Sportszervezet színeiben Magyar versenyző nemzetközi ketrecharc versenyen és arat győzelmet. (King Of The Cage, Anglia, London) December 8-án a budapesti NSI Körcsarnokban megrendezett VII. Hanshi Kupán 5 ország csapatai versenyeztek, ahol Dr Harnos a versenyen több száz ember előtt adta át Lévai Lászlónak a Kyoshi rangot, valamint Takács Attilának a Renshi fokozatot. Dr Harnos előtt a december 15-i dan vizsgán 5fő (Bódi Balázs, Nagy H. Adrián, Sipos Antal, Ferenczik József, Bajaczán Péter) tesz Sho Dan fokozatra, 2 fő (Kolozsvári Gyula, Nagy H. István) Ni dan fokozatra és 6 fő (Kabina Balázs, Hernádi Zoltán, Márhoffer Norbert, Takács Attila, Metzger Antal, Papp Valér) San Dan fokozatra sikeres vizsgát.
(Az év tragikus eseménye, hogy egykori Szövetségi Elnökünk, Juhász Ferenc, motorbalesetben elhunyt!)

2003
Az ez évi lengyel (Bielsko Biala) és német (Ulm) versenyeken ismét sikerrel szerepel a magyar csapat. A Sportszervezet kiemelt versenyzői rendszeresen indulnak profi kategóriás nemzetközi, pénzdíjas full-contact, utcai harcos, ketrecharc, MMA versenyeken, Magyarországon és külföldön egyaránt. A nyári edzőtáborban a sikeres vizsga után ismét régi és új mestereket avattak Sho Dan Kárászi Balázs, Tar József, Tar László, Csillag Tibor; Ni Dan Gáncs Ferenc, Szayka Róbert; San Dan Bakos Balázs.

2004
Lévai László, Kyoshi lemond a Sportszervezeti elnöki tisztéről és átadja a szervezeti irányítást az általa felnevelt következő generációnak. A Sportszervezet április 25-i közgyűlése megszavaz, és ezáltal létrehoz egy az Európai Uniós szabályzásnak megfelelő új alapszabályt, amely a Sportszervezett tovább működését, fejlődését teszi lehetővé. A közgyűlés Lévai Lászlót tiszteletbeli elnöknek választja és Papp Valért Sportszervezeti elnöknek. Bakos Balázst, Takács Attilát a sportszervezet alelnökeinek választják ill. elnökségi tagok lesznek Palotás Ferenc és Nagy H. István. A sportszervezet 30 tag egyesületén (klubján) keresztül 700 fő körüli regisztrált tagsággal rendelkezik. Márhoffer Norbert, Bakos Balázs, Papp Valér által létrejön egy új egységes bírói szabálykönyv. Márhoffer lemond a főbírói tisztségről. Első alkalommal készít hosszabb felvételt kereskedelmi televízió ( Sport1 TV ) ZBK Kempo Magyar Bajnokságról, és készít belőle tematikus összefoglalót. A Velencén megtartott központi nyári edzőtáborban Dr. Harnos előtt sikeres danvizsgát tett Sho Danra Kerecsényi Gergely, San Danra Mészáros Péter, Yon Danra Palotás Ferenc és Go Dan fokozatra Durkó Zoltán.